2008/03/06

Joint Security Area

Med anledning av att SVT2 ikväll visar Park Chan-Wook's debutfilm. Publicerar jag härmed en recension från min förra blogg. Med lite reviderat betyg. Mycket Nöje!

4.

En sak är säker. Kommunistiska diktaturer är de enda diktaturerna jag kan tolerera. De har galet snygga och roliga ledare och snyggast design/symbolik. Uniformer i svart, med röda och gula inslag, är de allra mäktigaste.



Joint Security Area är Park Chan-Wooks första stora film. En mordhistoria som utspelar sig i den demilitariserade zonen mellan Nord och Sydkorea. Ett gränsland där inget riktigt är vad det ser ut att vara. Två Nordkoreanska soldater har blivit mördade. En Sydkoreansk soldat har erkänt och sitter anhållen för mordet. Dock finns det en hel del oklarheter i fallet. En neutral Schweizisk/Svensk (!???) delegation kommer till platsen för att reda ut den komplicerade situationen.

Tyvärr spelas den Svenske snubben av en extremt talanglös tysk. Som tur är har han en väldigt liten roll, men tillräckligt stor för att man ska reta sig på honom något enormt. De "internationella" scenerna är faktiskt riktigt riktigt usla. Men nu gör inte detta så mycket. JSA är en riktigt sevärd film. Man får ett lite bättre perspektiv på skillnaderna/likheterna mellan de numer separerade länderna. Och en riktigt intressant whodunnit-historia. Gonatt.

Inga kommentarer: