2009/01/01

Frozen River


4.

Årets första film blev Frozen River. En lågmäld indiesnöthriller/drama som påminner såväl om Fargo som The Big White. Om man nu tycker att snö och nedkylda bilar räcker som gemensam nämnare. Melissa Leo (känd från bl.a Uppdrag Mord) spelar Ray, vars man just lämnat familjen i sticket för att gambla upp julklapps/nya hus-pengarna. Hårda tider gör att människor gör i princip vadsomhelst för att överleva. Få mat på bordet. En bilbana till yngste sonen.

Under sökandet efter karln stöter Ray på Lila. En ung kvinna som bor ensam i en husvagn i det närliggande reservatet. Ett slags självförsörjande gränsland mellan Canada och USA. En frizon, vars frusna gränsflod fungerar alldeles utmärkt som transportväg för att ta in illegala flyktingar i det Stora Landet i Väst i bakluckan på Rays bil.

Självklart blir det lite komplikationer. Dock inte så mycket på gränsen till det bisarra som i ovan nämnda filmer. Utan mer jordnära och äkta - för att dra lite slitna klichéer. Det blir heller aldrig överdrivet sentimentalt eller våldsamt. Vilket är ett stort plus. En mycket bra film.

1 kommentar:

Anonym sa...

började titta igår - men det är lite väl depressiv stämning i den, tycker jag. och känslan av trailer-park-boys-handkamera-minus-humorn gjorde inte saken bättre. skall dock ses klart!

--howlie.